Hantverksfika

En grå dag med doften av nybakat

Klockan är strax efter halv fyra, och regnet strilar sakta ner utanför fönstret här på Villa Hassel. Det är en sån där stilla höstdag då världen känns lite långsammare, och man nästan hör hur regnet andas mot rutorna. Butiken är öppen, men det har varit en lugn dag hittills. Några få kunder har tittat in, och mellan varven har jag passat på att baka.

Två sockerkakor blev det – en klassisk, ljus och mjuk, och en med choklad. Jag tycker så mycket om att baka sådana här enkla kakor. Det behövs inga konstigheter – bara smör, socker, ägg, vetemjöl, bakpulver och lite vanilj – men resultatet blir ändå något alldeles särskilt. Det är doften, tror jag. Den där varma, trygga doften som sprider sig i huset och får allting att kännas lite hemtrevligare. Senare i kväll får kakorna följa med ner till butiken. Det blir te, kaffe och lite kvällsfika tillsammans med de som tittar in. Men just nu står de här på köksbänken och doftar alldeles ljuvligt medan regnet fortsätter falla.

SvårighetsgradNybörjare

mängd13 portioner
Förberedelsetid10 minuterTillagningstid45 minuterTotal tid55 minuter

 3 Ägg
 3 dl Strösocker
 1 msk Vaniljsocker
 2 tsk Bakpulver
 3 dl Vetemjölk
 75 g Smör
 1 dl Mjölk
Gör så här

1
  1. Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme
  2. Smöra och bröa en ca 1,5l sockerkaksform
  3. Smält smöret på mediumvärme
  4. Vispa ihop ägg och strösocker till en vit och fluffig smet
  5. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och vetemjöl, vispa ihop till en smet på lägsta hastigheten
  6. Tillsätt smör och mjölk till smeten och vispa till en jämn smet, vispa ej för länge, det ska bara gå ihop
  7. Häl smeten i den bröade formen
  8. Ställ in formen i nedre delen av ugnen. Grädda i ca 45 minuter
  9. Kolla med en sticka om kakan är färdig, den ska vara torr, då är kakan färdig.
  10. Låt stå och svalna ett tag i sin form innan du stjälper upp den på ett fat.

Ingredienser

 3 Ägg
 3 dl Strösocker
 1 msk Vaniljsocker
 2 tsk Bakpulver
 3 dl Vetemjölk
 75 g Smör
 1 dl Mjölk
Gör så här
Sockerkaka

Och så chokladsockerkakan – den lite mörkare, fylligare varianten, med den där extra doften som gör att man inte kan låta bli att skära sig en bit redan innan den svalnat ordentligt.

SvårighetsgradNybörjare

mängd13 portioner
Förberedelsetid10 minuterTillagningstid45 minuterTotal tid55 minuter

 3 ägg
 3 dl Strösocker
 ½ dl Kakao
 3 dl Vetemjöl
 2 tsk Bakpulver
 2 tsk Vaniljsocker
 125 g Smör
 1 dl Mjölk
Gör så här

1
  1. Sätt Ugnen på 180 gr.
  2. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke
  3. Blanda Kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ned i äggblandningen'
  4. Tillsätt smör och mjölk, Vispa snabbt ihop allt till en smet
  5. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform ca 1,5 liter
  6. Grädda kakan längst ner i ugnen i ca 40 minuter
  7. Låt kakan svalna något i formen innan du stjälper upp den på ett fat.

Ingredienser

 3 ägg
 3 dl Strösocker
 ½ dl Kakao
 3 dl Vetemjöl
 2 tsk Bakpulver
 2 tsk Vaniljsocker
 125 g Smör
 1 dl Mjölk
Gör så här
Chokladsockerkaka

Detta recept hittade jag inne hos Lindas bakskola.

Jag har inte satt på kaffet eller te ännu, det får vänta lite. Jag vill bara stå här en stund till, lyssna på regnet och känna hur doften från ugnen dröjer sig kvar. Det är något speciellt med sådana här dagar. När det inte händer så mycket, men ändå känns som att det räcker alldeles utmärkt. 🍰☕

Tack för att du kikade in en stund i min värld. Vi hörs snart igen –/ Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *