
Dubbelvirkad grytlapp – steg-för-stegbeskrivning
Det finns något rogivande i att sticka eller virka något litet som tex dubbelvirkade grytlappar – det är ett litet projekt som blir klart ganska snabbt, men som ändå känns kreativt. Den blir stadig, tjock och riktigt fin. Perfekt för att skydda mot värme och dessutom ett trevligt tillskott till köket eller som present.
jag hoppas att du tycker om mönstret lika mycket som jag. Nedan hittar du en tydlig steg-för-steg-beskrivning, följt av inspiration för hur du kan variera grytlappen med olika färger och mönster. Det är ett gratis virkmönster för en dubbelvirkad grytlapp – perfekt som nybörjarvänligt projekt i bomullsgarn
Material
- Bomullsgarn t ex 8/4 eller 8/8 ca 50 gram
- Virknål (passande till garnet, t ex. 4-5 mm)
- Sax och Stoppnål
Steg-för-steg-guid
Steg 1: Luftmaskkedjan

Lägg upp 36 maskor ( eller ett jämnt antla beroende på önskad bredd) + 1 extra luftmaska för vändning
Steg 2: Grundvarvet

Börja i andra maskan från nåle och virka 1 fast maska i varje maska hela vägen. Vänd med 1 luftmaska.
Steg 3: Förberedelsevarv
Virka en fast maska i enbart den bakre maskbågen av varje maska. Detta varv skapar en fri främre maskbåge som du behöver i nästa steg. Vänd med 1 luftmaska.
Steg 4: Dubbelvirkningstekniken

Från och med detta varv börjar dubbelvirkningen:
- Stick virknålen genom bakre maskbågen av nuvarande maska.
- Stick sedan också genom främte maxkbågen i motsvarande maska från varvet under.
- Virka en fast maska som vanligt genom båda dessa maskbågar.
- Upprepa detta i varje maska. vänd med en luftmaska vid varje nytt varv.
Fortsätt tills arbetet är lika högt som brett. (Oftast ca 35-38 varv)
Steg 5: Avslutning
Virka ett avslutande varv med fasta maskor i enbart bakre maskbågen för att spegla varv 3. Klipp av tråden, dra igenom och fäst med nål.
Om du vill ha en ögla, klipp då inte av tråden efter sista varvet. Virka 10 – 15 luftmaskor i ett hörn fäst dem i samma maska med en smygmaska. Virka ev fasta maskor runt öglan för extra stabilitet.

Inspirerande variationer.
Randig grytlapp: Byt färg efter varje eller vartannat varv för ett enkelt randigt mönster. Perfekt för restgarner och lekfulla kombinationer.
Rutig grytlapp: Gör rutor genom att byta färg var fjärde maska och vart fjärde varv.
Rutig grytlapp: Gör rutor genom att byta färg var fjärde maska och vart fjärde varv.
Blockfärgad grytlapp: Dela grytlappen i två färgblock – t ex. en halva i ljusgrå och andra i mörkblå.
Melerad effekt: Använd två tunna trådar i olika färger samtidigt. Den dubbelvirkade strukturen lyfter fram meleringen på ett läckert sätt.
Kontrastkant: Avsluta med ett varv i avvikande färg. t.ex. med smygmaskor eller kräftgång. Det ger ett stilrent och proffsigt resultat.
Att virka dubbelvirkade grytlappar är inte bara ett roligt projekt, det är också lärorikt. När du väl lärt dig tekniken går det snabbt, och du kan enkelt experimentera med olika färger och stilar. En perfekt liten present, eller bara ett sätt att förnya köket med något du gjort själv. Detta är ett nybörjarvänligt virkmönster.
Jag hoppas att du har glädje av mönstret och att du provar att göra din egen variant. Dela gärna med dig av resultatet – det är alltid kul att se hur andra gör sina grytlappar.
Kram Eva


2 kommentarer
Channal
Hej Eva! Oj, vad jag stickade och virkade på 70- och 80-talet! Det var ju så kul! Superfint och jämnt virkat. Det där kan du! Borde ta upp det igen!
KRAM till dig! Anna
Anni
Tror att jag ska ge mönstret till Lillhunken. Jag har bett honom virka nya till Gotland efter de som råttorna bode med 😛
Kram <3