Doften av mjuk pepparkaka

November är en sådan där månad när man verkligen får lov att dra sig innåt. Det är mörkt tidigt, luften är rå och fukten ligger tung över marken. Då finns det nästan ingenting som värmer lika mycket som doften av något nybakat – för mig betyder det oftast mjuk pepparkaka.
Den där varma, kryddiga doften av kanel, ingefära och nejlika som sakta sprider sig från ugnen och ut i hela huset. Plötsligt känns det inte lika grått längre. Man börjar nästan ana advent runt hörnet – ljusen, bakningen, myset.
Det här är en sådan kaka som inte kräver så mycket. Några goda ingredienser, en bunke och en visp räcker. Du rör ihop den snabbt, skjuts in i ugnen och låter den sköta sig själv. Under tiden hinner du brygga te, tända några ljus och bara njuta av doften.
Servera den ljummen eller kall. Den håller sig saftig flera dagar och den går utmärkt att frysa om du vill spara till adventsfikat.
Här kommer receptet. (Jag har använt mig av ett recept från @brinkenbakar men tagit bort lingon och lagt till kardemumma som jag gillar i kakan)

- Sätt ugnen på 175 grader varmluft (200 grader vanlig ugn)
- Smörj en form som rymmer ca 2 liter.
- Smält smöret och ställ det åt sidan
- Blanda samman mjöl, kanel, ingefära, kryddnejlika och bikarbonat i en bunke
- Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst, minst 3-4 minuter
- Rör ned de torra ingredienserna i ägg och sockret.
- Blanda fil och smör, vänd ner det i smeten.
- Häll smeten i formen. Grädda ca 40-45 minuter. Kolla med en sticka i slutet av tiden så att kakan är färdig.
- Ställ ut och låt svalna ett tag innan du stjälper upp kakan på ett fat, låt svalna under formen.
Ingredienser

Att baka en mjuk pepparkaka är nästan som en liten tradition i November – ett sätt att tjuvstarta julkänslan utan att gå all in förtidigt. Det är varmt, enkelt och alldeles lagom. Vilken är din favoritkaka i julfikat?
Tack för att du kikade in en stund i min värld. Vi hörs snart igen //Eva


