Älg

Älgköttfärsbiffar med champinjonsås och kokt potatis

Det här är en middag som verkligen andas husmanskost – älgköttfärsbiffar med champinjonsås, kokt potatis och en klick svartvinbärsgelé vid sidan av. Mustigt, rejält och med den där lilla guldkanten som gör vardagen extra god.

Jag gör biffarna på en blandning av älg- och fläskfärs. Fläskfärsen ger saftighet medan älgköttet bidrar med en djupare smak. För att få till perfekta biffar steker jag dem först i panna för fin yta, och låter dem sedan gå färdigt i ugnen. Då blir de jämnt tillagade och riktigt saftiga.

Recept – Älgköttfärsbiffar (ca 9 st)

500 g fläskfärs

500 g älgfärs

2 ägg

1 ½ dl ströbröd

Salt, peppar och piffi (eller annan kryddblandning du gillar)

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda färsen med ägg, ströbröd och kryddor till en smidig smet.
  3. Forma 9 biffar.
  4. Stek dem i smör tills de fått fin färg på båda sidor.
  5. Lägg över i en ugnsform och låt gå klart i ugnen ca 10–15 minuter, tills innertemperaturen är runt 70°C.

Champinjonsås

200–250 g champinjoner

En klick smör

1 msk Maizena (utblandad i lite kallt vatten)

3 dl grädde

1–2 tsk oxfond (flytande eller koncentrerad)

Salt och peppar

  1. Skiva champinjonerna och fräs dem i smör tills de får lite färg.
  2. Häll på grädden och låt koka upp.
  3. Rör ner oxfonden.
  4. Red såsen med Maizena utrörd i lite vatten tills den blir lagom tjock.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Servering

Jag serverade biffarna med kokt potatis, champinjonsås och en klick svartvinbärsgelé. Kombinationen mellan de mustiga biffarna, den krämiga såsen och geléns söt-syrliga smak blev helt perfekt – riktig husmansmat när den är som bäst. 🦌🍄🥔

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *